Yliherkkä kuulo

Oireet – yliherkkä kuulo

Kuulemista voidaan käsitellä kahdella tasolla

  1. kuuleeko kunnolla saadakseen selvää esim. normaalista puheesta
  2. jos kuulee ns. normaalisti, kuuleeko silti tarkasti

Jos ei kuule kunnolla ja ei pysty seuraamaan puhetta, puhutaan kuuloviasta. Tämä tilanne korjaantuu esimerkiksi kuulolaitteella ja korviin laitettu pieni kuulolaite vahvistaa ympäristön ääniä jolloin kuulee taas kunnolla.

Hieman hankalampi tilanne syntyy, kun esimerkiksi korvalääkärin mukaan normaalikuuloinen ei saakaan selvää muiden puheesta ja/tai hänen puheensa on kovin epäselvää, joka voi johtua hänen oman kuulonsa epätarkkuudesta. Korvalääkäri saattaa diagnosoida tilanteen retrokokleaaniseksi kuuloviaksi, mikä tarkoittaa, että vika on korvan mekanismien takana, eli aivot eivät prosessoi kunnolla kuulemaansa.

Kehittyvällä lapsella yliherkkä kuulo voi helposti aiheuttaa puheen kehityksen ongelmia, joko epäselvää puhetta tai että puhe ei kehity lankaan tai että se kehittyy hyvin myöhään. Tässä taustalla on se aivojen toiminnallinen seikka, että omaa puhetta kontrolloi oma kuulo. Seuraava äänne ei lähde suusta ennen kuin oma kuulo on prosessoinut edellisen äänteen. Jos kuulo ei erottele äänteitä tarkasti tai ei kuule tarkasti edes omaa puhetta, tämä prosessi ei etene kunnolla. Omien tutkimustemme perusteella olemme havainneet, että esimerkiksi monen dysfaatikon kuulo on hyvin epätarkka, ja että auditiivinen hoito saattaa olla hyvänä tukena esimerkiksi puheterapiassa. (katso kohta: Tutkimustuloksia, dysfasiatutkimukset).

Osa lukemisen ongelmista saattaa kehittyä myös kuulon epätarkasta toiminnasta, eli kuulonerottelun ongelmista. Silloin puhutaan auditiivisesta lukivaikeudesta tai auditiivisesta dysleksiasta.

Ota yhteyttä

Mahdolliset taustasyyt – yliherkkä kuulo

Yliherkän kuulon ongelmia voi ilmetä kun:

  • kuulossa on kuoppia kuulokäyrällä
  • vasemman ja oikean korvan tasot ovat kaukana toisistaan, ja varsinkin jos vasen korva on oikeaa parempi (ns. vasenkorvainen)
  • korkeat taajuudet vaimenevat, eli ei kuule konsonanttien äänenkorkeuksia kunnolla (yli 2000 Hz)

Yliherkän kuulon taustalla saattaa olla esimerkiksi lapsuusajan korvatulehduskierteitä, anatomisia poikkeavuuksia (esim. hyvin ahtaat korvakäytävät tai ahdas ja toimimaton korvatorvi (nieluun menevä yhdyskäytävä välikorvasta), allergia tai jatkuva nuha jne.

Tutkimukset – yliherkkä kuulo

Kuulotutkimus ja kuulon hahmottamisen testit

Hoito – yliherkkä kuulo

Jos jatkuva nuha, selvitettävä sen syy.

Auditiivinen harjoittelu yliherkän kuulon parantamiseksi.

Yleisiä diagnooseja näille ongelmille voivat olla esimerkiksi

Dysleksia, Dysfasia, ADD, ADHD ja Mutismi.

Diagnoosit ovat tapaus- ja potilaskohtaisia ja suosittelemme oikean diagnoosin saamiseksi hankkimaan ammattilaisen arvion.

Ota yhteyttä

Suosittelemamme palvelut

Sensomotorinen kuntoutus

Yhteystiedot

Suur-Helsingin Sensomotorinen Keskus - Thalamus Oy

Käyntiosoite:
Tilkantori 8
00300 Helsinki

Postiosoite:
Hiittistenkuja 9 A
00300 Helsinki

Aukioloajat:
ma-pe klo 7.30-17.00
tai sopimuksen mukaan

Terapeutti

Nina Alopaeus
psykoterapeutti, musiikkiterapeutti,
musiikkipsykoterapian kouluttaja, NDT (INPP),
työnohjaaja

nina.alopaeus@thalamusoy.com
+358 (0)40 510 7155

Some

Sivukartta

Ota yhteyttä

Täytä yhteydenottolomake, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian haluamallasi tavalla. Käsittelemme kaikki yhteydenotot luottamuksellisesti ja lomakkeen täyttäminen ei velvoita palveluidemme tilaamiseen.

Ota yhteyttä