Tasapaino-ongelmat

Tasapaino-ongelmat-Suur-Helsingin-Sensomotorinen-Keskus

Oireet ja mahdolliset taustasyyt – tasapaino-ongelmat

Tasapainon hallinta on liikkumisen keskeisin edellytys. Erilaiset tasapaino-ongelmat voivat aiheuttaa tasapainon hallinnassa ongelmia, jolloin ihminen on kömpelö, kaatuu helposti, liikkeet ovat epätarkkoja ja työläitä. Kehittyvillä lapsilla tasapaino-ongelmat saatetaan havaita esimerkiksi silloin jos kävely ei tahdo kehittyä n. vuoden ikäisenä, kaatuilee poikkeuksellisen paljon, on onnettomuusaltis jne. Vanhemmalla iällä tasapaino-ongelmat voivat vaikuttaa siten, että henkilö horjahtaa helposti, tai talvella kaatuilee helposti, jolloin luiden murtuminen voi aiheuttaa pitkiäkin hoitojaksoja.

Tasapaino-ongelmat voivat aiheuttaa seurannaisvaikutuksia, jolloin esimerkiksi silmien käyttö voi olla lukiessa työlästä, mikä aiheuttaa sitten helposti. ns. visuaalista lukivaikeutta eli väsyy helposti lukiessa, ja lukeminen on tästä johtuen hidasta. Tämä sen takia, koska silmien motorinen järjestelmä hermottuu vahvasti aivojen tasapainotumakkeisiin, ja jos tasapainon hallita on epätarkkaa, aiheuttaa se samalla silmien kohdistamisen vaikeutta. Käytännössä silmien tulisi kohdistua tarkasti samaan pisteeseen, ja lukiessa siis luettuun tekstiin ja samaan kirjaimeen/sanaan. Epätarkkuus aiheuttaa sen, että silmät kohdistuvat eri pisteisiin, ja silmien automaattinen tarkennusjärjestelmä joutuu käyttämään paljon silmien lihaksien korjausvoimaa pitääkseen katseen tarkasti luetussa sanassa. Vaikka järjestelmä toimii automaattisesti kuluttaa se jatkuvasti verensokereja ja lopulta lukija uupuu ja lukeminen loppuu. Ei jaksa enää.

Tasapainon hallintaan liittyy useita hermostollisia järjestelmiä, kuten esimerkiksi tuntoaisti, silmien välittämä tieto horisontista ja tasapainoaistin kaarikäytävät ja asennontunnistamisen mekanismin toiminta. Myös refleksijärjestelmä osallistuu aktiivisesti tasapainon hallintaan.

Ota yhteyttä

Tutkimukset – tasapaino-ongelmat

Laaja motorinen, refleksien ja visuaalisen aistin tutkimussarja

Yleisiä diagnooseja näille ongelmille voivat olla esimerkiksi

Dysleksia, Dysfasia, ADD, ADHD, Mutismi ja Asperger.

Diagnoosit ovat tapaus- ja potilaskohtaisia ja suosittelemme oikean diagnoosin saamiseksi hankkimaan ammattilaisen arvion.

Ota yhteyttä

Suosittelemamme palvelut

Sensomotorinen kuntoutus

Yhteystiedot

Suur-Helsingin Sensomotorinen Keskus - Thalamus Oy

Käyntiosoite:
Tilkantori 8
00300 Helsinki

Postiosoite:
Hiittistenkuja 9 A
00300 Helsinki

Aukioloajat:
ma-pe klo 7.30-17.00
tai sopimuksen mukaan

Terapeutti

Nina Alopaeus
psykoterapeutti, musiikkiterapeutti,
musiikkipsykoterapian kouluttaja, NDT (INPP),
työnohjaaja

nina.alopaeus@thalamusoy.com
+358 (0)40 510 7155

Some

Sivukartta

Ota yhteyttä

Täytä yhteydenottolomake, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian haluamallasi tavalla. Käsittelemme kaikki yhteydenotot luottamuksellisesti ja lomakkeen täyttäminen ei velvoita palveluidemme tilaamiseen.

Ota yhteyttä