Oppimisvaikeudet ja lukihäiriö

Oppimisvaikeudet-ja-lukihairiot-Suur-Helsingin-Sensomotorinen-Keskus

Epäiletkö, että lapsellasi saattaa olla lukihäiriö, oppimisvaikeuksia tai keskittymisongelmia? Tällä sivulla kerrotaan yleisimpiä oppimisvaikeuksiin ja lukihäiriöön liittyviä faktoja. Löydät tiedon oireista, mahdollisista taustasyistä, oikeaoppisesta hoidosta sekä yleisimmistä diagnooseista. Ota yhteyttä, me Thalamuksella autamme mielellämme!

Oireet – oppimisvaikeudet ja lukihäiriö

Jos muuten normaali ja fiksu lapsi ei opi lukemaan eikä muista lukemaansa siihen panostetun työajan mukaisesti, voidaan jo epäillä jonkinasteista oppimisvaikeutta, esimerkiksi lukihäiriötä. Jos hänen on vaikea istua paikallaan ja keskittyä muutamaa hetkeä pitempään ja/tai hänellä on jostakin selittämättömästä syystä todella huono käsiala ja/tai hän on kömpelö tai ei tunnu ymmärtävän selkeästi kuulemaansa ovat merkit senlaatuisia, että taustalla saattaa olla lieviä aistien kehityksen tai aktivoitumisen ongelmia, jotka saattavat sitten mm. aiheuttaa näitä oppimisvaikeuksia.

Lievät aistimusjärjestelmän ongelmat ovat monessa suhteessa hankalia, koska niitä on vaikea diagnosoida ja usein jäädään vain odottamaan lapsen ns. ”normaalia” kehitystä, mikä usein saattaakin olla oikea ratkaisu. Ongelma on tietysti se, milloin kannattaa odottaa ja milloin asialle tulisi tehdä jotain? Lievät aistien kehityksen tai aktivoitumisen ongelmat ovat vieläpä varsin yleisiä. Sitten on vielä nämä liiankin hyvin kehittyneet aistit, eli aistiyliherkkyydet, jotka ovat samalla tavalla hieman ”kummajaisia”. Hoitotahot saattavat kommentoida, että mitäs vikaa esimerkiksi yliherkästä kuulosta on, hyvä että kuulee kunnolla. Aistiyliherkkyydet aiheuttavat kuitenkin samalla tavalla hahmottamisen ja keskittymisen ongelmia kuin heikosti kehittyneet aistit, eli kyllä ne oikeasti aiheuttavat ongelmia.

Ota yhteyttä

Mahdolliset taustasyyt – oppimisvaikeudet ja lukihäiriö

Lähteestä riippuen arvioidaan lieviä oppimisvaikeuksia olevan noin 20-25 % väestöstä, jotka käsityksemme mukaan johtuvat pääsääntöisesti juuri näistä lievistä aistimusjärjestelmän ongelmista. Vaikea lukihäiriö arvellaan esiintyvän noin kolmella prosentilla aikuisista (Ahonen 1999). Vaikeiden oppismivaikeuksien taustalla löytyy kokemuksemme mukaan suurimmalla osalla heikkoa kuulonhahmottamista, ja/tai aistiyliherkkyyksiä, ja/tai heikosti aktivoituneita hermojärjestelmiä (esim. heikosti integroituneet aivopuoliskot, heikosti hermottuneet motoriset järjestelmät, auditiiviset ongelmat ja kehittymätön refleksijärjestelmä).

Seuraava asia on ongelman määrittely, eli milloin jokin asia pitää todeta ongelmaksi? Kuulojärjestelmän ongelmia ei edes lueta ongelmaksi jos kuulokynnykset ovat hyväksytyllä tasolla, vaikka lapsi ei erota ja muista kuulemaansa. Kömpelyys ja karkeamotoriset ongelmat voidaan sivuuttaa vain toteamalla, että se on tälle lapselle luonteenomainen piirre. Lisäksi saatetaan vain todeta lakonisesti, että ei kaikista voi tulla kirjanoppineita, tarvitaan sitä työmiehiäkin.

Hoito – oppimisvaikeudet ja lukihäiriö

Me Thalamuksella olemme vahvasti sitä mieltä, että aistien toimintaa tulee aina pyrkiä aktivoimaan, eli vajaatoimisia aisteja tulisi stimuloida paremmiksi. Myös yliaktiivisia aisteja voidaan hoitaa eri kuntoutusmenetelmin lähemmäs ns. normaalitasoa. Tämä onnistuu kun löydetään aistiyliherkkyyden syy, joka harvoin on itse yliherkkä aisti vaan joku neurolooginen taustasyy. Myös keskeisiä hermoratoja voidaan aktivoida välittämään paremmin hermoviestejä. Näillä hoitotoimenpiteillä keskittymiskyky usein paranee ja lopputuloksena oppimiskyky paranee ja oppisvaikeudet helpottuvat. Kliinisen kuntoutustyön tuloksellisuuteen perustuen väitämme, että kun lapsella on näitä ali- tai ylisuoriutuvia aisteja ja kun niille tehdään tarkkaan kohdistettuja harjoituksia, kokonaistilanne paranee lähes aina.

Yleisiä diagnooseja näille ongelmille voivat olla esimerkiksi

Dysleksia, Dysfasia, ADD, ADHD, Mutismi ja Asperger.

Diagnoosit ovat tapaus- ja potilaskohtaisia ja suosittelemme oikean diagnoosin saamiseksi hankkimaan ammattilaisen arvion.

Ota yhteyttä

Suosittelemamme palvelut

Sensomotorinen kuntoutus

Yhteystiedot

Suur-Helsingin Sensomotorinen Keskus - Thalamus Oy

Käyntiosoite:
Tilkantori 8
00300 Helsinki

Postiosoite:
Hiittistenkuja 9 A
00300 Helsinki

Aukioloajat:
ma-pe klo 7.30-17.00
tai sopimuksen mukaan

Terapeutti

Nina Alopaeus
psykoterapeutti, musiikkiterapeutti,
musiikkipsykoterapian kouluttaja, NDT (INPP),
työnohjaaja

nina.alopaeus@thalamusoy.com
+358 (0)40 510 7155

Some

Sivukartta

Ota yhteyttä

Täytä yhteydenottolomake, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian haluamallasi tavalla. Käsittelemme kaikki yhteydenotot luottamuksellisesti ja lomakkeen täyttäminen ei velvoita palveluidemme tilaamiseen.

Ota yhteyttä