Muistiongelmat

Muistiongelmat-Suur-Helsingin-Sensomotorinen-Keskus

Oireet ja mahdolliset taustasyyt – muistiongelmat

Muisti kehittyy pienellä lapsella kokemusten ja tapahtumien edetessä siten, että vaaran (ja mielihyvän) signaalit tallentuvat muistiin parhaiten ja muu hengissä pitämisen kannalta ”vähemmän tärkeä” jää muistiin sitten hieman heikommin. Aivojen muistijärjestelmät ovat valmiit lapsella täysin vasta n. 3-vuotiaana, minkä takia ihminen ei aktiivisesti muista helposti sitä varhaisempia tapahtumia. Episodinen tapahtumien ja tunnetasoinen muisti on kuitenkin täysin valmis jo jopa ennen syntymää, minkä takia voimakkaat tapahtumat ja tunnereaktiot saattavat herättää ihmisessä muistireagointia hyvinkin varhaisten tapahtumien puskiessa mieleen esimerkiksi jonkin äänen, hajun tai tapahtuman toistuessa myöhemmin. Tämä saattaa aktivoida sitten esimerkiksi voimakkaan ahdistuksen tunteen, joka on perua varhaisen vauva-ajan tapahtumista.

Muisti heikkenee tyypillisesti iäkkäillä ihmisillä siten, että muistin hermotukset purkautuvat pikkuhiljaa ajallisesti lähellä olevista asioista, mutta vanhemmat asiat muistaa paremmin. Monet muistisairaudet myös kiihdyttävät tätä prosessia.

Jos muistamisessa tapahtuu nopeaa huonontumista, on oltava aina yhteydessä lääkäriin. Kyseessä voi olla verenkierron häiriö (mm. katkenneet verisuonet tai tukkeutuneet verisuonet), tai jonkin aivosairauden nopea eteneminen.

Aistien toiminnalla on myös vaikutusta muistamiseen ja muistiongelmien syntymiseen. Kokemuksen mukaan muistiongelmat voivat aiheutua myös auditiivisten ongelmien vuoksi. Jos ei saa selvää puheesta, on varsin loogista, että puheen sisällön muistaminen ei luonnistu.

Toinen muistiin vaikuttava seikka on yleinen stressitaso. Stressi heikentää muistia, ja mitä korkeampi stressitaso on, sen enemmän muisti heikkenee ja aiheuttaa muistiongelmia. Varhaisen kehityksen ongelmat saattavat jättää esimerkiksi varhaisia heijasteita (primitiivirefleksejä) jäänteeksi, jotka aiheuttavat jatkuvaa koholla olevaa ns. sisäistä stressiä (Neuraali stressi). Tämä sisäinen stressi saattaa aiheuttaa kohonneen taustastressin vaikutuksesta myös muistiongelmia.

Ota yhteyttä

Tutkimus – muistiongelmat

Lääkärin tutkimus
Neurofysiologinen tutkimussarja

Hoito – muistiongelmat

Löydösten mukaan joko lääketieteellinen hoito tai auditiivinen ja/tai fysiologinen harjoittelu.

Yleisiä diagnooseja näille ongelmille voivat olla esimerkiksi

Dysleksia, Dysfasia, ADD, ADHD, Mutismi ja Asperger.

Diagnoosit ovat tapaus- ja potilaskohtaisia ja suosittelemme oikean diagnoosin saamiseksi hankkimaan ammattilaisen arvion.

Ota yhteyttä

Suosittelemamme palvelut

Sensomotorinen kuntoutus

Yhteystiedot

Suur-Helsingin Sensomotorinen Keskus - Thalamus Oy

Käyntiosoite:
Tilkantori 8
00300 Helsinki

Postiosoite:
Hiittistenkuja 9 A
00300 Helsinki

Aukioloajat:
ma-pe klo 7.30-17.00
tai sopimuksen mukaan

Terapeutti

Nina Alopaeus
psykoterapeutti, musiikkiterapeutti,
musiikkipsykoterapian kouluttaja, NDT (INPP),
työnohjaaja

nina.alopaeus@thalamusoy.com
+358 (0)40 510 7155

Some

Sivukartta

Ota yhteyttä

Täytä yhteydenottolomake, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian haluamallasi tavalla. Käsittelemme kaikki yhteydenotot luottamuksellisesti ja lomakkeen täyttäminen ei velvoita palveluidemme tilaamiseen.

Ota yhteyttä