Aistiyliherkkyys

Aistiyliherkkyys-Suur-Helsingin-Sensomotorinen-Keskus

Aistiyliherkkyys – Lyhyesti

  • Aistiyliherkkyys aiheuttaa merkittävästi keskittymisvaikeuksia
  • Aistiyliherkkyys ja siihen liittyvät oireet voidaan kuitenkin korjata ja niitä voidaan hoitaa tarkoin suunnitellun harjoitusohjelman avulla
  • Diagnosointi on tapaus- ja potilaskohtaista, mutta yleisimpiä diagnooseja ovat dysleksia, dysfasia, ADD, ADHD, mutismi ja asperger.

Ota yhteyttä

Aistiyliherkkyys – Oireet

Aistiyliherkkyys, kuten esimerkiksi yliherkkä kuulo, yliherkkä tuntoaisti, valoherkkyys, ja ns. psyykkinen herkkyys aiheuttavat merkittävästi keskittymisvaikeuksia. Terveiden lasten ja aikuisten tapauksessa aistiyliherkkyys saattaa johtua varhaisen lapsuusajan ns. lievistä kehityksellisistä ongelmista, jotka paikallistuvat ajallisesti 0-18 kk kehityksen ajalle (=ns. sensomotorinen kehitysaika). Tuona aikana lapsen aistien ja aistihermotusten ns. synapsiset yhteydet tulisi aktivoitua tehokkaasti ja kehon refleksijärjestelmän tulisi muuntua aikuismaiseen järjestelmään. Tuolloin vauva-ajalle tyypilliset ”vauvarefleksit” (primitiiviset refleksit ja heijasteet) tulisi vaimentua n. 12 ensimmäisen elinkuukauden aikana, jonka jälkeen vaikuttamaan jää ns. aikuisrefleksit ja heijasteet, jotka tukevat liikkumista ja suojelevat kehoa kullekin heijasteelle tyypillisellä tavalla. Ei ole kuitenkaan harvinaista, että juuri tämä ensimmäinen 12 kuukautta meneekin hieman epätyypillisesti, josta viitteenä saattaa olla esimerkiksi aistiyliherkkyyteen viittaavia oireita:

  • Lapsi ei ryömi ns. ristikkäisryömintää, vaan vetää itseään vain käsillään, ”könkkää” kylkiasennossa, rullaa paikasta toiseen, työntää itseään jne.
  • Lapsi ei konttaa ns. ristikkäisesti, vaan konttaa ns. samanpuoleisesti, konttaa hyvin epärytmisesti, on ns. peppukiitäjä tai ei konttaa lainkaan
  • Nousee kävelemään varhain (esim. 10-11 kk ikäisenä)

Taustalla havaitaan kohonnutta taustastressiä (kohonnut neuraali stressi). Jokin seikka pitää aivoissa yllä esim. yliaktiivista vaaranhakemisen prosessia, mistä seuraa luonnollisena seurauksena aistien herkistyminen.

Taustalla saattaa olla sairaus, vamma, aivojen vaurioituminen tai ns. kehityksellinen seikka. Myös jotkut lääkkeet aiheuttavat yliherkkyyttä.

Aistiyliherkkyys – Hoito

Aistiyliherkkyys ja siihen liittyvät varhaisen kehityksen lievät ”sivuraiteet” voidaan usein kuitenkin hoitaa ja korjata jälkikäteen. Refleksikehityksen puutteen aiheuttama aistiyliherkkyys lievenee siis usein, kun varhaisiin reflekseihin ja heijasteisiin kohdistetaan tarkoin suunniteltu harjoitusohjelma. Aistiyliherkkyyden hoito suunnitellaan ensimmäisellä käynnillä ns. perustutkimuksen tuloksien perusteella, ja harjoitusohjelmaa seurataan aina kontrollikäynneillä ja ohjelmaa muutetaan kehityksen edistyessä.

Parantava vaikutus – Aistiyliherkkyys ja keskittymiskyky

Näin koko varhaisen kehityksen aika käydään ikään kuin jälkikäteen läpi uudelleen. Erittäin usein aistiyliherkkyys ja keskittymiskyky sekä siihen liittyvät ongelmat paranevat näiden harjoitusohjelmien avulla.

Aistiyliherkkyys lapsella

Lapsella ilmenee esim.

  • kuuloherkkyytenä (laittaa kädet korville ja ahdistuu kovasta äänestä)
  • tuntoaistin yliherkkyytenä (ei siedä esim. karkeita vaatteita)
  • visuaalisena yliherkkyytenä (laajentuneet pupillit, valoherkkyyttä, joka heikentää esim. keskittymiskykyä)
  • ns. sielullinen herkkyys (herkkä arvostelulle, ahdistuu muiden kommenteista, kokee asiat helposti negatiivisia jne.). Tämä altistaa lapsen esim. koulukiusaamiselle.

Aistiyliherkkyys aikuisella

Aikuisella oireet samoja samoin kuin lapsilla, mutta kohonneen neuraalin
stressin takia psyykkisten oireilun riski kasvaa.

Aistiyliherkkyyden hoito – aikuinen

Jos taustalla havaitaan varhaisen lapsuusajan kehityksen vaiheen ongelma, heikkoa aistien aktivoitumista ja hermointegraation ongelmia, kuntoutuksena laaja neurofysiologinen kuntoutusohjelma, jolloin hoidon vaikutusten ennustettavuus on hyvä.

Aistiyliherkkyys – Diagnoosi

Dysleksia, Dysfasia, ADD, ADHD, Mutismi ja Asperger.

Diagnoosit ovat tapaus- ja potilaskohtaisia ja suosittelemme oikean diagnoosin saamiseksi hankkimaan ammattilaisen arvion.

Ota yhteyttä

Suosittelemamme palvelut – Aistiyliherkkyys

Sensomotorinen kuntoutus

Yhteystiedot

Suur-Helsingin Sensomotorinen Keskus - Thalamus Oy

Käyntiosoite:
Tilkantori 8
00300 Helsinki

Postiosoite:
Hiittistenkuja 9 A
00300 Helsinki

Aukioloajat:
ma-pe klo 7.30-17.00
tai sopimuksen mukaan

Terapeutti

Nina Alopaeus
psykoterapeutti, musiikkiterapeutti,
musiikkipsykoterapian kouluttaja, NDT (INPP),
työnohjaaja

nina.alopaeus@thalamusoy.com
+358 (0)40 510 7155

Some

Sivukartta

Ota yhteyttä

Täytä yhteydenottolomake, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian haluamallasi tavalla. Käsittelemme kaikki yhteydenotot luottamuksellisesti ja lomakkeen täyttäminen ei velvoita palveluidemme tilaamiseen.

Ota yhteyttä